Saturday, 2 April 2011

RAHSIA UMRAH MABRUR

Konsep & Falsafah

Umrah adalah suatu permusafiran suci. Setiap permusafiran itu penuh dengan ketidakselesaan, keletihan,kekurangan,kelemahan dan ketidak tentuan.
Umrah penuh dgn cabaran dan kekangan seperti ramai orang,perbezaan budaya,kesesakan,
tolak menolak,himpit menghimpit,kurang bekalan air,undang undang yg ketat dan sebagainya     yang amat memerlukan kesabaran,tolak ansur,timbang rasa,kasih sayang,ukhwah dan semangat persaudaraan.
Umrah adalah latihan batiniah (spiritual ) untuk membiasakan diri dengan kehidupan akhirat 
seperti melupakan sejenak keselesaan,kebahagiaan,pangkat dan kedudukan,taraf,darjat, kekuasaan dan  keturunan.
Umrah adalah latihan utk bekerjasama,bertoleransi dan saling bertolak ansur serta memahami  tanpa mengira perbezaan pangkat,darjat dan keturunan seperti berkongsi bilik tidur,bilik air, tandas dan dewan makan.
Umrah mempertemukan kita dengan Makkah dan Madinah sebagai suatu tempat yang amat asing kepada rakyat Malaysia terutama dalam aspek cuaca,reka bentuk bangunan,kemudahan dan prasarana seperti kekurangan bekalan air serta budaya penduduk tempatan.
Umrah penuh dgn doa,ganjaran dan peluang untuk mendapatkan keberkatan dan keredaan Allah seperti kelebihan berdoa di Multazam,Hajar Aswad,Mitzab Hijir Ismail, Maqam Ibrahim,  Raudah dan sewaktu tawaf,saie,tahalul dan bersedekah.
Umrah adalah proses penyucian diri.Dalam proses penyucian dan permohonan ampun dpd Allah,kita mungkin diuji dengan pelbagai bentuk dan cara yang tidak dapat diramalkan.
Lazimnya,Allah menguji kita menerusi wahana kelemahan diri kerana kelemahan inilah yg 
sering menjerumuskan kita kelembah kemaksiatan dan keserderhanaan kepada Allah.
Ibadat umrah walaupun dari pelaksanaannya termasuk dlm bidang fekah,namun pengamalan atau pengaplikasiannya wajib dilaksanakan secara bersepadu dan merangkumi aspek tauhid, fekah dan tasawuf.
Umrah berkait dengan ibadat haji,rukun islam kelima.rukun wajib,syarat dan amalan sunat dalam ibadat umrah jika benar benar difahami,dihayati dan diamalkan pasti dp menjernihkan 
hati,membersihkan fikiran dan melenturkan kerakusan hawa nafsu.Ibadat Umrah adalah ejen atau mekanisma perubahan yang mampu mengubah keperibadian manusia drp daripada kurang baik kepada baik dan daripada sedia baik kepada cemerlang.
Umrah berkesan dan berjaya sahaja yang mampu membentuk perilaku yg memantapkan keyakinan diri, membentuk pandangan alam yang betul,membina sistem nilai yang jelas dan bersikap positif. Jika tidak ibadat umrah hanya menjadi ibadah keagamaan dan tradisi turun temurun yg tidak mampu meninggalkan kesan atau memberi faedah.